Ruha kisokos – avagy így őrizd meg a ruháid hosszú életét!

Minden évszakban megtalálhatjuk az adott szezonra jellemző színeket, amiket szeretnénk hosszú ideig élénken megőrizni. Már biztosan Te is észrevetted, hogy hiába vigyáztál egy-egy kedvenc ruhadarabodra, az nagyon rövid idő alatt elvesztette szépségét. Ennek oka lehet, hogy napjainkban sokszor nem fektetnek a gyártók elég hangsúlyt a tökéletes alapanyagokra vagy mi magunk nem vigyázunk megfelelően rájuk. Jó hír, hogy lehet kiváló ár/érték arányú darabokat találni, minőségük pedig kellő odafigyeléssel hosszú ideig fenntartható. Ruha kisokosunkkal szeretnénk a segítségedre lenni és megkönnyíteni a körültekintő ápolást.

Mosás

Mi is lehetne annál rosszabb, mint amikor egy összement felsővel találkozol teregetés közben. Ezt a hibát azzal kerülheted el, hogy figyelmesen elolvasod a ruhacímkén található mosási hőmérsékletet. A fekete ruhákhoz érdemes speciális színvédő mosószert használni, a színeseket pedig semmiképp se mosd 40 Celsius fok felett. Ez igaz a fehér ruhákra is, ugyanis a magas hőmérséklet szürkévé teheti őket. A gyapjú a legérzékenyebb az anyagok között , maximum 40 fokon lehet mosni, a centrifugára pedig különösen oda kell figyelni. A legtöbb mosógépen már vannak kímélő programok, amiket érdemes a kényes anyagoknál bevetni. A mosószerek és öblítő megválasztásánál érdemes a természetes alapanyagokat tartalmazóakat használni, ami a bőrödnek is jót fog tenni.

ruha kisokos
ruha kisokos

Szárítás

A ruha megfelelő szárítása is nagyon fontos, hiszen ahogy a mosásnál úgy ebben az esetben is kinyúlhat/összemehet egy-egy darab. Ezt kiküszöbölve érdemes a pamut, viszkóz és gyapjú textíliákat fektetve vagy egy vállfára lógatva szárítani. Nagyon zavaró tud lenni a farmereken maradt csipesz nyom, ezért ezeket a derékpántjuknál két vagy több csipesszel erősítsük a szárítóra, majd a szárukat a varrás mentén húzzuk egyenesre. Amennyiben Te rendelkezel szárítógéppel a dolgod sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a teregetés. Ennél a funkciónál a lényeg, hogy megfelelő hőfokon és ideig száríts a ruhákat.

Kép forrása: https://blog.homedepot.com/laundry-drying-rack-diy/

Vasalás

Ha szeretsz mindig tökéletesen kisimított ruhákban megjelenni és nem szereted a gyűrődést, akkor bizonyára nem kell bemutatni a vasalás közben megmutatkozó baleseteket. Ezt a hibát elkerülve mindig olvassuk el a ruhán lévő címkét, mert ezen a vasalási hőfok mindig fel van tűntetve. A len valamint a pamut anyagokat magas hőfokon is vasalhatjuk, viszont a selyemmel nagyon körültekintőnek kell lenni, ennél kizárólag alacsony hőfokot szabad alkalmazni. Előfordul már veled, hogy kifényesedett a ruhád vasalás közben? Fontos, hogy mindig fordíts ki a ruhát. A fém gombok esetében nem kell annyira odafigyelni, mint a műanyagnál, mert ezek könnyen megolvadhatnak. A ruhán lévő égési foltot egy kis sóval vagy ecetbe mártott ronggyal ecsetelhetjük. Nagyanyánk praktikája, hogy a kényes darabokat leterítjük egy másik anyaggal és ezen keresztül vasaljuk.

ruha kisokos
ruha kisokos

Hajtogatás

Rengeteg hajtogatással kapcsolatos trükk létezik, amik nemcsak több helyet szabadítanak fel a szekrényben, de kevésbé gyűrődésmentes ruhákat is biztosítanak. Marie Kondo, a japán rendrakás szakértője egy új szintre emelte a hajtogatás fogalmát. A technikája konmari módszerként terjedt el, amely átfogó szemléletet biztosít az egész háztartásra nézve, de a forradalmi újítása a ruhák sajátos hajtogatása. A technikája abból áll, hogy mindent kis téglalapokra formál, a kapott végeredményt egymás mellé rendezi a polcon. Előnye, hogy kis helyen sokkal több ruha is elfér és nagyon könnyen átlátható lesz a szekrény.

Kép forrása: Pinterest

Dezodorfoltok eltávolítása

Amilyen természetes a dezodor használata, olyan könnyen teheti tönkre a ruhádat egy-egy rossz fajta változat. A baleset megakadályozására érdemes azokat használni, melyeken fel van tüntetve, hogy nem hagynak foltot. Azonban ha a baleset megtörtént akkor nincs mit tenni , mint minden hasznos eszközt bevetni az eltávolítás érdekében. Fontos, hogy ne vasald a foltos részt amíg el nem távolítottad a ruhából. A folttisztító szappan tökéletes megoldás, sokat segít ha mosás előtt bedörzsölöd az érintett felületet és utána mosod ki a ruhát. Emellett olyan természetes módszereket is alkalmazhatsz, mint a citromlé és a víz keveréke. Ezzel közvetlenül bedörzsölheted a felsőt (ha nem ereszti a színét) majd hagyd egy kicsit állni és öblítsd le. A sóból, illetve szódabikarbónából készült oldat is hatásos lehet: előbbiből oldj fel két evőkanálnyit fél liter forró vízben, utóbbiból két evőkanálnyi mennyiséget egy deci vízben oldj fel. Ezzel az oldattal öblítsd át az érintett részt mielőtt géppel kimosnád.

Kép forrása: https://oroborostore.com/

ruha kisokos

Reméljük, hogy ruha kisokosunkban bemutatott ötleteink a segítségedre lesznek ruháid hosszú életének megőrzésében!