Miért kezdj bele naplóírásba?

Az új év friss kezdete mindig erős motiváló hatással bír, így hagyományosan magával hozza az újévi fogadalmakat és célokat. Az egyik legegyszerűbb módja az önfejlesztésnek, ha számodra hasznos habitusokat illesztesz a mindennapjaidba. A naplóírás is lehet egy ilyen a sok közül, mely elsősorban a mentális folyamataid egészséges áramlását támogatja, de mellette megannyi mindent még; cikkünk ezekből ad ízelítőt.


A naplód a pszichológusod

Természetesen a naplóírás nem helyettesíti a professzionális orvosi segítséget, de igen komoly terápiás jelleggel bír. Főként a szorongásos tünetekkel segít megbirkózni, de szinte bármilyen pszichológiai problémán javíthat. Az íráson keresztül szabadon kiadhatod az összes érzelmed és élményed, legyen az örömteli vagy borús, így aztán megkönnyebbülve, egy tisztább optikával fordulhatsz a világ felé.

naplóírás
naplóírás


Memoár

A rendszeres naplóírás javítja a memóriád és segít megőrizni életed apróbb, gyengébb intenzitású történéseit, amik mellett alapjáraton könnyedén elsiklanál. A naplód konzerválja számodra – és akár a családod számára is – a múltat, bármikor visszaolvashatod a soraid, ha pedig szokássá teszed, akkor akár hosszú évekkel azelőtti énedre is visszatekinthetsz. A naplóírás komoly önreflexióra tanít, de a múltbeli énedre és döntéseidre is bármikor reflektálhatsz.


Self-Care

Napjainkban tulajdonképpen mindenre figyelünk, csak saját magunkra nem, pedig nincs is fontosabb idő, mint az, amit saját magaddal töltesz. Annyira gyors és ingerdús világban élünk, hogy az egyedül töltött idő komoly megpróbáltatást jelenthet – a kijárási korlátozások tapasztalatai ezt tökéletesen prezentálják. A naplóírás egy csodás „énidő”, amit akár a napi rutinodba is beleilleszthetsz. A naplódban az igazi, nyers énedet adhatod, amely mentes lesz mindenféle tudatos vagy tudat alatti megfelelési kényszertől, ez pedig segíthet, hogy egy autentikusabb életet élj a hétköznapokon is.

naplóírás
naplóírás


Készségfejlesztés

Az írás segít rendszerezni és tisztázni a gondolataid, így papírra vetve, fizikai formát öltve sokkal átláthatóbbá válnak, mintha csak a fejedben kavarognának megannyi mindennel. Ez után könnyebben megoldást találhatsz a dolgaidra, ez pedig a későbbiekben jobb problémamegoldó képességhez vezet. A naplóírás az íráskészséged is gyönyörűen fejleszti, ami aztán a verbális kommunikációdra is pozitív hatással lesz, nem utolsó sorban pedig a kreativitásod is gazdagítja.


Hogyan kezdj bele?

Ha úgy döntöttél, hogy adsz egy esélyt a naplóírásnak, akkor jogosan merülhet fel benned a kérdés: hogyan kezdjek bele? Ha megvan a füzeted és a preferált íróeszközöd, akkor máris ott találhatod magad az üres lap fölött azon merengve, hogy mivel kéne nyitnod, és itt jön képbe a legfontosabb dolog, amire majd mindig emlékeztetned kell magad: nem számít! Nincsenek szabályok és elvárások, senki nem fogja megnézni, csak magadnak csinálod. Sokat segíthet eleinte, ha egyszerű, hétköznapi kérdéseket teszel fel magadnak, de idővel úgyis megindul majd, csak magad előtt is fel kell oldódj ebben az új helyzetben.

Képek forrása: Pinterest
naplóírás

A naplóírás csak hasznodra válhat, így őszintén reméljük, hogy cikkünk után Te is kedvet kaptál hozzá!

Írta: Kosik Dominika