Időbeosztás nyári időszámítás szerint

A nyár során gazdagodhatsz a legszebb pillanatokkal, de sokan nem az időbeosztás nagymeseterei. Ha nem szeretnéd elpazarolni az extra időt, vess egy pillantást 5+1 tippünkre, melyek garantáltan segítenek motiváltnak és produktívnak maradni a forró hetek alatt is!

 

 

 

1.Időbeosztás – Írd össze!

Ugyan véget ért a tanév, búcsút mondhatsz az érettségiknek és vizsgáknak, mégsem érdemes elköszönni a már jól kialakított napi rutinodtól. Érdemes átszervezned és rendszerezned a reggeli és esti szokásaidat, így könnyen szem előtt tarthatod, mi mindent kell elvégezned a – kötelezően ajánlott – pihenés és esetleges nyári munka mellett.

Mindehhez elengedhetetlen egy Els&Nel planner, amibe összeírhatod a napi teendőket, feladatokat, eseményeket – az időbeosztás gyerekjátékká válik! Tervezz előre! Jegyezd le a programjaid a határidőnaplódba, így egészen biztosan nem mulasztasz el semmit. 

Napi motivációként minden reggel írj össze három apró célt, amit teljesítened kell. A kéthetes ruhakupac elpakolásra vár, climitált sorozatnézés vagy időben lefekvés éjszakázás helyett? Mehetnek is a listádra!

cathryn-lavery-fMD_Cru6OTk-unsplash
stil-ck0i9Dnjtj0-unsplash

2. Az egyszerűség a kulcs

A plannered már dugig telt extra programokkal és a világkörüli utad is javában tervezed, de még sehova nen jutottál el a nyár kezdete óta? Mi az egyszerűségben látjuk a dolgok kulcsát, ezt a tervezés során is alkalmazzuk. Nem kell azonnal a legnyakatekertebb ötletekkel kezdeni: egy új kávézó felfedezése vagy egy strandolás a kedvenc helyeden is szuper program!

Az egyszerűen megvalósítható tételek után pedig rátérhetsz a több szervezést igénylő pontokra is! Ha külföldre utazol, jegyezd le azokat a éttermeket, kiállításokat, koncerteket és eseményeket, melyeket mindenképp szeretnél felkutatni.

Ha az utazás nem a te asztalod, vedd elő a könyv- és filmlistád! Hogy még nincs ilyened? Akkor gyűjtsd össze a régóta megnézésre váró filmeket és a régóta elolvasni vágyott könyveket, írj listát róla egy papírra, majd ragaszd az ágyad fölé vagy a sminktükrödre, hogy mindig szem előtt legyen! A nyár túl rövid ahhoz, hogy ezek az apró célok és szórakozási formák elfeledve porosodjanak a telefonod jegyzeteiben! Ha pedig valamit teljesítettél a listádról, ne feledd kihúzni azt – szerintünk ez a világ egyik legjobb érzése!

3. Rendszerető appok 

Az időbeosztás nem az erősséged? Mondj búcsút a halogatásnak a telefonod és néhány hasznos applikáció segítségével! Utazás, kertiparti vagy barátokkal tervezett fesztiválozás – az Omnifocus személyi asszisztenst megszégyenítő módon segít szervezkedni! A telefonra és számítógépre egyaránt letölthető alkalmazás segít, hogy tökéletesen megvalósíthasd a nyári terveidet.

Azonban a nyár elsősorban a pihenésről szól – a Habit-Bull segít, hogy két utazás és koncert között se felejts el időt fordítani magadra. Az alkalmazás lehetőséget nyújt, hogy feljegyezd a hobbijaidat és a kedvenc napi elfoglaltságaid. Legyen szó olvasásról, írásról vagy kutyasétáltatásról a Habit-Bull letöltésével egészen biztos észben tartod majd ezeket az apró “teendőket”,melyek sokszor elfelejtődnek a nyári rohanásban.

Legnagyobb kedvencünk viszont a Forest alkalmazás, ami az általad megadott időre blokkolja a telefonodat. Nevéből adódóan egy virtuális erdőt hozhatsz létre, mely minden “teljesített” időintervallum után egy újabb növénnyel gazdagodik. 

corinne-kutz-eeqFjT6q_sQ-unsplash
katerina-smirnova-5vykeYLZgb0-unsplash

4. Ne bosszankodj a táskád miatt!

Egy jól szervezett ember elengedhetetlen kelléke egy csinos tolltartó, ami nem csak jól néz ki, de rendkívül praktikus – és nem utolsósorban multifunkcionális! A planneredhez szükséges íróeszközök mellet beledobálhatod a legfontosabb kiegészítőidet, amire szükséged lehet egy utazás vagy városban tett látogatás során. Elfér benne egy ajakbalzsam, sebtapasz, fájdalomcsillapító, rúzs, fésű, kézfertőtlenítő és egy csomag rágó is.

Tudni fogod, mit, hol keress, és nem vesz el órákat az idődből a pénztárcád keresgélése a kasszánál. Így jelentősen meggyorsítod a napjaid, eggyel kevesebb okod lesz bosszankodásra és türelmetlenségre – a legjobb slow living tippek egyike! A fél életed helyet kap egy ilyen kis tasakban, mégsem foglal sok helyet, cserébe minden apróságod rendszerezve lesz a táskád feneketlen mélyén.

5. Számolj le a fáradtsággal és a környezetszennyezéssel!

Nem szégyen bevallani: olykor a legpörgősebb időbeosztás szerint élők  is elfáradnak – erre pedig nincs is jobb megoldás egy finom kávénál vagy matcha lattenál – mégpedig a saját Ecoffeecup-odban ! Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni, csatlakozz a #plasticfreejuly mozgalomhoz, melynek célja, hogy a lehető legkevesebb műanyagot használd július során.

Az Ecoffeecup különleges pohárka növényi rostokból, kukoricakeményítőből, latexmentes szilikonból és gyantából – kifejezetten forró folyadékok tárolására készült. Környezetbarát és újrahasznosítható, de nem kell félteni a mosogatógéptől sem, hiszen strapabíró, műanyagmentes – tökéletes kiegészítő! Számtalan méretű, mintájú és színű cup közül válogathatsz, így biztos megtalálod a stílusodhoz leginkább passzolót! 

UPTOSTYLE 1
dinh-ng-jYz3EGBhDpk-unsplash

5+1.Tegyél rendet kívül és belül!

Ahhoz, hogy nyáron is motivált és produktív tudj maradni, nem csak kiegészítő tárgyakra, de szuper programokra és felejthetetlen élményekre is szükség van. Mindez azonban nem fog menni a megfelelő balansz nélkül. A tiszta elme alapfeltétele a tiszta tér, így fejezd be a rendszerezést egy alapos nagytakarítással. Ideje összekapni a ruhásszekrényedben uralkodó káoszt, elajándékozni a már kinőtt, nem használt ruhadarabjaidat, de ne feledkezz el a fürdőszobáról és a konyháról sem!

Bár a szeptember még távol jár, de utólag hálás leszel magadnak, amiért egy rendes work space vár majd. A munka megkoronázásaként szoríts helyet az íróasztalodon vagy az éjjeliszekrényeden egy P. F. szójagyertyának is! Kiváló dekoráció és a hagyományos paraffingyertyákkal szemben abszolút környezetbarát. A szójaviasz égése közben nem termelődik semmilyen káros gáz, és biológiailag 100%-osan lebomlik. A szantálfa rózsa illata segít ellazulni és harmonikusabbá varázsolja az otthon töltött időt!

 

Az állandó pörgés és produktivitás jó dolog, de ügyelj az egyensúlyra –  szánj időt a feltöltődésre és a programdús nyárban hagyj magadnak néhány csendes pillanatot megállni és ÉLNI!