Divatfilmek másképpen!

Amikor‌ ‌divatfilmekről‌ ‌beszélünk,‌ ‌akkor‌ ‌kétség‌ ‌nélkül‌ ‌mindenkinek‌ ‌‌Az‌ ördög‌ ‌Pradát‌ ‌visel‌ ‌‌című‌ ‌film‌ ‌jut‌ ‌az‌ ‌eszébe.‌ ‌Ha‌ ‌a‌ ‌hollywoodi‌ ‌filmeket‌ ‌most‌ ‌félre‌ ‌tesszük,‌ ‌akkor‌ ‌betekintést‌ ‌nyerhetünk‌ ‌a‌‌ divat‌ ‌világába,‌ ‌annak‌ ‌működésébe‌ ‌és‌ ‌megtudhatjuk,‌ ‌hogy‌ ‌egy-egy‌ ‌ruhadarab‌ ‌miként‌ befolyásolta‌ ‌az‌ ‌azt‌ ‌követő‌ ‌időszakot,‌ ‌akár‌ ‌napjaink‌ ‌öltözködési‌ ‌stílusát‌ ‌is.‌ Cikkünkben‌ ‌összegyűjtöttük‌ ‌azokat‌ ‌a‌ ‌filmeket,‌ ‌amelyek‌ ‌kevésbé‌ ‌élnek‌ ‌a‌ ‌köztudatban,‌ ‌mégis‌ ‌a‌ ‌maguk‌ ‌módján‌ ‌korszakalkotók‌ ‌voltak‌ ‌és‌ ‌hatással‌ ‌voltak‌ ‌a‌ ‌divatra.‌

Yves Saint Laurent (2014)

A YSL márkanévvel már sokan találkozhattatok, de ki is áll a nagy, francia márka mögött? A francia életrajzi film végig pásztáz Yves Saint Laurent több, mint egy évtizedet átölelő karrierjén. 1957-et írunk, amikor a 21 éves Yves Saint Laurent Christian Dior asszisztense lesz. Haute Couture-kollekciójának köszönhetően a divatszakma figyelmének a középpontjába kerül. Az eddig megszokott merev formákat semmibe veszi, szinte a divat forradalmáraként ünneplik.A film epizodikus jelleggel mutatja be a divattervező karrierjét, a nagy port kavaró elbocsátását a Dior háztól, és az életen át tartó, gyakran viharos kapcsolatát Pierre Bergével. A divat megszállottjai különösen élvezni fogják a filmet, mivel megjelenő ruhák és a korai korszak hangulata egyaránt árasztja magából a francia eleganciát. 

ysl-divat
blow up film

Blow Up (1966)

Ha szóba kerül az újhullám, mint filmes irányzat, akkor nem tudunk elmenni Michelangelo Antonioni neve mellett. Megalapozta az újhullámos filmek trendjét és egy új perspektívát mutatott a nézőknek. Julio Cortázar Nagyítás című regényét adaptálta és vitte vászonra 1966-ban. Antonioni kultikus filmje egy divatfotóst követ végig a vásznon, aki véletlenül megörökít egy gyilkosságot a kamera lencséjén keresztül. Mikor előhívja a képeket és elkezdi felnagyítani őket, a bűncselekmény szinte újrajátszódik a stúdió falain. A film tökéletesen megörökíti a 60-as évek stílusát, a szemfülesek még Jane Birkint is kiszúrhatják a filmben. Nem csak egy jó kordokumentációt láthatunk, hanem egy megalapozó stílust is, ami a későbbiekben kihatással volt a divatra.

Dior et Moi (2014)

Egy dokumentumfilm első hallásra ijesztőnek tűnhet, de ha éppen egy lassan 80 éve működő divatházról van szó, akkor már kecsegtetőbb a dolog. A filmben megtudhatjuk, hogy a legújabb kreatív vezető, Raf Simons miként veszi át a már elhíresült divatházat. Simons egy belga származású divattervező, aki a minimalista stílus ihlette férfi öltözékek tervezéséről vált híressé. Mint a Dior divatház új kreatív vezetője, az első haute couture kollekcióját, mindössze 8 hét alatt kellett elkészíteni. A filmnek köszönhetően bővebb betekintést nyerhetünk egy divatház működésébe, annak folyamatába, hogy miként készül el egy-egy kollekció, mik mennek végbe és kik kellenek a sikerhez. Így válik a dokumentumfilm egy egészen lenyűgöző divatfilmmé.  

dior et moi divatfilm
vogue film

The September Issue (2009)

Ha divat és magazin, akkor Vogue. Ehhez kétség se fér. De hogyan készül el egy-egy divatanyag? A Vogue történelmében a szeptemberi számok a legterjedelmesebbek. A 2007-es szám, mely terjedelmében rekordot döntött, 840 oldalasra sikeredett és 1.8 kg-ot nyomott. A dokumentumfilm ennek a számnak a készítésébe enged betekintést. A magazin főszerkesztőjét, Anna Wintourt mutatja be a film, miközben megpróbálja felfedni személyisége varázsa titkát. Betekintést nyerhetünk a színfalak mögé, a szerkesztőség életébe és működésébe, és bepillantást nyújt a fárasztó, ugyanakkor szenvedéllyel teli folyamatba, a lapkészítés titkába. A Vogue magazin a globális divatszakma Bibliája.

Pierre le Fou (1967)

Bolond Pierrot címen vált híressé nálunk a film. Aki egy kicsit is jártas a mozgóképes kultúra világában, annak nem ismeretlen Jean-Luc Godard neve. A francia újhullám egyik legkiemelkedőbb alakja. Godard filmjei az érzékünkre egyszerre ható kifejező elemektől kell életre, mint a plakátok, betűk, színek, dalok, nevek, arcok, zene és festmények. A narráció érzéki alkotóelemei szimfonikusan újra komponálódnak. A Bolond Pierrot műfaját tekintve krimi film, ekkor jogosan merül fel a kérdés, hogy miként tartozik a divatfilmek közé. Mind vásznon és az életben is stílusikonná vált Anna Karina játssza a főszerepet. A Francia Riviérán játszódó film szinte kalauzt nyújt a kezünkbe, hogy hogyan öltözködjünk, mint egy elegáns, néha bohém francia nő. A vibráló színek, különleges anyaghasználat és rengeteg cigaretta, mint kiegészítő rabul ejt minket és azonnal egy godardi világban találjuk magunkat. 

pierre le fou film

Reméljük, meghoztuk a kedved a filmek megnézéséhez és megismerkedtél olyan filmekkel is, amelyekről eddig nem hallottál. Ezek a filmek a maguk módján inspirálhatnak tégedet a mindennapokban. Meséld el nekünk, hogy melyik film volt a kedvenced!