5+1 tipp a sikeres munkáért otthonról

Egyre többen dolgoznak otthonról, így olyan problémákkal kell szembenézni, mint a motiválatlanság és a határidők nehézkes betartása. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyek segítenek, hogy otthonról is motiváltan tudj dolgozni.

Legyél rutinos!

A reggeli rutin talán a legfontosabb része annak, hogy rendesen el tudjuk végezni a munkánkat és feladatainkat otthonról. Előző este érdemes egy to-do listát írnod, akár órákra felbontva, ez elég motivációt fog adni arra. hogy másnap elvégezd azokat. Ébredj fel viszonylag korán, jógázz vagy eddz 10-15 percet, majd  készíts magadnak egészséges reggelit és egy finom kávét vagy teát. 

Készülj úgy a napra, mintha egy irodába mennél. Jó, nem kell nagyon kiöltözni, de ne pizsamában és szakadt melegítőben ülj le dolgozni. Legyen meg az arcápolási rutinod, ha szeretnél egy kis sminket is feltehetsz magadnak. Felkészülten ülj le az asztalodhoz, nézd át a teendők listáját, akár most is kiegészítheted új dolgokkal. 

A lényeg, hogy egy számodra megfelelő rutint alakíts ki. Hétköznaponként kelj időben és ugyanakkor, legyen egyfajta rendszeresség az életedben és az otthonról végzett munka is ugyanolyan produktív lesz, mint az irodában végzett.

UPTOSTYLE 1
stil-wvvD4EqDWHs-unsplash

Alakítsd ki a munkasarkod!

Legyen egy munkasarkod, ahol csak dolgozol. Könnyű elcsábulni és az ágyból válaszolni az e-mailekre vagy éppen a kanapéról elvégezni a feladatokat. De mi mégis azt mondjuk, hogy legyen egy íróasztalod a lakásnak azon részén – kivéve a hálószoba -, ahol szeretsz lenni és sok természetes fény süt be és alakíts ki egy munkához megfelelő helyet.

Igaz, nehéz dizájnos íróasztalszéket vásárolni, de itt az ideje befektetni egybe, mivel egésznap használni fogod. A derekad és a hátad hamar elfáradhat az ülőmunka során, így óránként vagy kétóránkét tarts egy 10-15 perces szünetet, amikor átmozgatod magadat. 

Ne feledd magad mellől a nagy üveg vizet, határidőnaplót és a választott, kedvenc növényed, amely biztosan feldobja majd a hangulatod! 

Lista. lista. lista. 

Tudtad, hogy ha rövid távú célokat tűzöl ki magad elé, amik papírra vannak vetve, akkor sokkal hamarabb és motiváltabban tudod elvégezni azokat? 

Kezdd a listád a legegyszerűbb dolgokkal, amiket gyorsan letudhatsz, ezáltal hamar jön majd a sikerélmény, és könnyebben tudod majd elvégezni a régóta halogatott, nem annyira izgalmas vagy esetleg bonyolultabb feladatokat. Előző este vagy aznap reggel készítsd el a listádat, amiről a legjobb érzés lesz kihúzni az elvégzett projekteket. Biztosan nálad is lapul otthon néhány színes cetli, amelyre tudsz emlékeztetőket írni, és kiragaszthatod őket olyan helyekre, amelyek szem előtt vannak. 

A filctollak és kiemelők használata is nagyon motiváló, sőt, még a munkahangulatod is feldobják majd!

stil-ck0i9Dnjtj0-unsplash
home office

Tarts szünetet! 

A gyors és produktív munkavégzéshez és a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásához elengedhetetlen a pihenés. 

Mindenkinek szüksége van szünetekre, senki se tud hatékonyan dolgozni 6 vagy 8 órán keresztül. Iktass a napirendedbe egy teljes órányi ebédszünetet és 13 órától folytasd a munkádat. Ezzel időt adsz magadnak az étkezésre és az emésztésre, és egy teljesen új szemlélettel tudsz visszacsatlakozni a dolgaidhoz.

Munka közben is tartsd apró szüneteket, ezek 5-15 perc között legyenek. Ilyenkor érdemes akár felállni az asztaltól, levegőzni egyet az erkélyen vagy az udvaron játszani egyet a kutyussal. Mindegy, hogy mit csinálsz ebben a pár percben, de próbálj meg büszke lenni magadra, amiért már ennyi mindent teljesítettél az adott napon. 

Teremtsd meg a hangulatot!

A jó munkához elengedhetetlen a jó hangulat megteremtése. Mindenkinek másra van szüksége, nálunk a szerkesztőségben többünknek is nagy segítséget nyújt a vision board, amikor munkáról van szó. Ha nem ablakra néz az asztalod,  akkor rakj fel a faladra inspiráló képeket. 

Az sem mindegy, hogy az asztalod, ahol dolgozol miként néz ki. Munka után próbálj rendet tenni, hogy másnap ne ezzel kelljen foglalkoznod. Próbálj meg minél kevesebb dolgot tárolni az asztalod felületén, hiszen ezek is elvonhatják a figyelmedet. 

Ha nehezen dolgozol otthonról, akkor hetente iktass be egy napot, amikor valamelyik barátoddal vagy akár egyedül is beülsz egy kávézóba, vagy egy közösségi irodába dolgozni. Az új környezet jó hatással lehet rád és a munkádat is hatékonyabban tudod majd elvégezni. 

jess-bailey-_969XXSgWc0-unsplash
home office

Koncentrálj!

Már több alkalmazás is elérhető, ami blokkolja a közösségi oldalakat, miközben a gépeden dolgozol. Ha neked is gyorsan elkalandozik a figyelmed, akkor itt az ideje kipróbálni ezeket az alkalmazásokat. 

A telefonodat is érdemes messzire elhelyezni az asztalodtól, viszont ha kötelező a munkádhoz, akkor azt javasoljuk, hogy tedd munka üzemmódra a telefont, így csak a sürgős helyzetekben fogsz értesítést kapni. 

Ha lankad a koncentrációs képességed, rágózz! Tanulmányok mutatták ki, hogy általa sokkal jobban tudsz koncentrálni, és az információkat is könnyebben raktározod majd! 

Reméljük ez a pár tipp segít majd és hasznodra válik a munkavégzésben. Ha eddig úgy érzed nem voltál elég produktív még nem késő változtatni. Ha előre gondolkozol és tudatos vagy nem érhet kudarc! Jó munkát kívánunk!