Magyar divathét – hazai kedvenceink

Az évi kétszer megrendezésre kerülő Budapest Central European Fashion Week ezúttal az online térben zajlott, ahogy azt az utóbbi időben már megszokhattuk. Több, mint 50 közép-európai és egyéb nemzetközi tervező kollekcióját mutatták be a közönség számára. Ha lemaradtál az élő közvetítésekről, akkor bármikor pótolhatod az élményt, mivel a bemutatók utólag is kényelmesen visszanézhetőek a BCEFW hivatalos YouTube csatornájáról. Kétrészes cikkünk első felében a magyar divathét hazai tervezői közül válogattunk és mutatjuk be kedvenceinket.

 

ZSIGMOND DORA

Zsigmond Dóra időtálló alkotásait 2014 óta csodálhatjuk. A kollekciók modern sziluettjét és egyszerűségét a magyar tájak kísérteties szépsége fűszerezi, a kettő összeolvadása pedig egy páratlan, urbánus márkát alkot, amely friss modernitása ellenére mélyre gyökerező hagyományokat őriz magában. Dóra a tradicionális szövetek és kézműves technikák használatával őrzi a múltat és implikálja azt a városi életbe.

A magyar divathét digitális prezentációján bemutatott SS21 kollekció egyszerű, mégsem hétköznapi – ahogy azt a művésztől már jól megszokhattuk. Szenes árnyalatok adják az alapot, melyet vibráló fehér és finom zöldes, sárgás színek tesznek teljessé. A kifutón a fantasztikus Remade kollekció egyes darabjait is láthattuk: kézi szövésű vintage falikárpitok bomber dzsekik formájában születtek újra, a végeredmény pedig lélegzetelállító.

magyar divathét


A túltermelés és-fogyasztás visszaszorításának szempontjából fontos tényező, hogy mennyire tudunk érzelmileg kötődni egy-egy ruhadarabhoz – valóban szeretjük, amit magunkon viselünk, vagy egész egyszerűen csak tetszik? Kétség sem fér hozzá, hogy Dóra hagyományörző filozófiájával áztatott kreációi a mélyebb kapcsolódásnak kedveznek, miközben a márka a gyakorlatban, tudatosan is törekszik a fenntarthatóbb jövőért, többek között újrahasznosított anyagokkal, természetes növényi festéssel és etikus előállítással.

ALMA VETLÉNYI

Alma Vetlényi a finom női elegancia megtestesítője. A kifinomult és egyben komfortos darabok mögött komoly felelősségvállalás húzódik, hiszen Alma számára a tervezési folyamatok alatt a hulladék minimalizálása a cél, a megmaradt anyagdarabokat pedig felhasználják a kiegészítők készítésekor, így nem keletkezik szövethulladék. A tervező a kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy megőrizze és fenntartsa a harmóniát a természet és az ember alkotta világ között, így a zero waste szabás mellett az organikus és természetes anyagok tudatos kiválasztása is külön figyelmet kap.

A magyar divathét Alma AW2122 kollekciójával nyitott, mely letisztult és abszolút hordható darabokból áll, így a legtöbb gardróbba könnyedén beilleszthetőek. A varázslat a visszafogott és könnyed részletekben rejlik, a határozott vonalvezetés mellett légies darabok is helyet kaptak, akár egy ugyanazon ruhadarabon belül. A színpalettán denimkék, pasztell kék, bézs, hófehér, egy kevés bordó és játékos, de szerény színes pöttyözés is található.


“Fontosnak tartom, hogy amit viselünk, magabiztossá tegyen minket a mindennapokban: ruhadarabjaink segítő, és ne hátráltató tényezők legyenek. Meg tudja bélyegezni a napunkat, ha olyan ruhát viselünk, amit magunk is érzünk, hogy nem az igazi személyiségünket tükrözi. A viselkedésünket is befolyásolja, hogy mennyire önazonos a gardróbunk, és minél inkább az, annál magabiztosabbak tudunk lenni.”

– Vetlényi Alma

magyar divathét
magyar divathét


BORBALA

Ferencz Borbála extravagáns alkotásai igazi felüdülést nyújtanak a magyar divatvilágnak, és bolygónknak is, hiszen egy fenntartható márkáról van szó. Ruhadarabjai különböző színek, minták és anyagok fúziója, melyek tulajdonképpen már meglévő ruhadarabok – főként használtruhák –  újrakomponálása. A márka a kiegészítők terén is innovatív: a tervező az ékszereit olvasztott műanyagból készíti, így adva új esélyt a kidobásra szánt szemétnek.

 

MIX&MATCH

Aki minimálisan is érdeklődik a divat iránt, már biztosan találkozott a „mintásat mintással” iránnyal, amikor egy szetten belül többféle különböző print is megjelenik, de a végeredmény abszurd módon mégis harmonizál. A divatmagazinok mindig is ünnepelték ezt az újító trendet, miközben óvva intettek tőle, mivel a határ az ízléses és a giccs között túlontúl vékony, kifejezetten nehéz megtalálni az arany középutat.

Borbála a „mintásat mintással” mestere, patchwork technikával nem csak egy szett, hanem egy ruhadarab keretein belül is ízlésesen és kreatívan párosítja a különböző mintákat, színeket és textíliákat.

A márka lehetőséget nyújt saját, egyedi ruhadarabod megtervezésére is. A kiválasztott fazont egész egyszerűen kedved szerint kiszínezheted, majd a kész terved Borbála életre kelti. Többnyire second-hand anyagok lévén a végeredmény finoman eltérhet a pontos terveidtől, de ez is csak még izgalmasabbá és játékosabbá varázsolja a folyamatot, és új szerzeményed történetét.

 

CUKOVY

A Cukovy 2014 óta gazdagítja a magyar divat szférát. A márka szuperereje a rugalmasságában rejlik, hiszen drámai kabátjait a kedvedhez, az időjáráshoz és az adott alkalomhoz igazíthatod a variábilis elemeknek köszönhetően.

Legtöbbünk számára a hideg hónapok szettjei többnyire egy-két meleg kabátból állnak, már ha kizárólag a szabad ég alatt gondolkodunk. A Cukovy egy remek opciót kínál, hogy repetitív összeállításaid feldobhasd, hiszen az innovatív pufi kabátok könnyedén és többféleképpen átalakíthatóak. A fényes, vizes hatású anyagok és határozott színek nem csak merészen stílusosak és praktikusak, de biztosan melegen tartanak a legfagyosabb napokon is. Íme, gyermekkorunk nosztalgikus, kifordítható kabátkáinak modern, újragondolt változata!

Érdemes a Cukovy zseniális SS21 lookbook fotósorozatát is közelebbről szemügyre venni, kihagyhatatlan inspirációforrás!

magyar divathét
magyar divathét
magyar divathét
magyar divathét

Ha tetszett az összefoglalónk, akkor továbbra is kövess minket figyelemmel, mert cikkünk második részében a BCEFW külföldi tehetségeit mutatjuk be Neked!