Jan Machenhauer - A dán tervező, a fenntartható divatért

Ez az interjú egy utazásra invitál, melyben megismerheted Jan Machenhauer dán tervezőt, aki a fenntartható divatot tartja célkitűzésének és aki szerint a ruhák a használat által lesznek még szebbek, divatosabbak! Az Uptostyle csapata akkor találkozott először a tervezővel, amikor olyan márkákra kezdtünk koncentrálni, akik a fenntartható divatot szem előtt tartva dolgoznak. Jan Machenhauer stúdiója Frederiksbergben található és egészében elmondható róla, hogy a minőséget képviseli a mennyiség helyett!

UPTOSTYLE 1

Érdekesség, hogy a tervező a Királyi Színház Balettjében táncolt fiatal korában. De ami ennél is fontosabb, az az, hogy több, mint 40 éves történelmet tudhat magáénak a divatszakmában! Ezen időszak alatt nemcsak Koppenhágában rendezett bemutatókat, hanem a divat fővárosában, Párizsban is.

Pályafutása során Jan Machenhauer több elismerésben is részesült, számos díj tulajdonosa, köztük a dán Kézműves Tanács díjának is.

Ez számára hatalmas megtiszteltetés volt, mivel ő volt az első ruhatervező, aki ebben az elismerésben részesült. Számára a kreativitás és a szakmai képességek szorosan összefüggenek. Számára a kreativitás és a szakmai képességek szorosan összefüggenek.

Olvass tovább és tudj meg többet a dizájnerről, aki kétségbe vonja a mai ruházati ipar gondolkodásmódját és felfogását!

UPTOSTYLE 2

Mesélnél nekünk egy kicsit magadról és hogy mi inspirált arra, hogy elindítsd a saját ruházati márkádat?

A dán iparművészeti iskolában (jelenleg Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia, Design Iskola) tanultam 1972-76 között. Utolsó évemben a Made In berkein belül dolgoztam, segítettem elkészíteni a márka összes kollekcióját.

Miután évekig dolgoztam ennél a cégnél elhatároztam, hogy elhagyom a nehéz termelést és a marketinget. A vágyam, hogy kreatív munkakörnyezetben dolgozhassak, ahol újszerű technikákkal dolgozhatok saját üzlet megnyitását eredményezte az 1-es zónában- Koppenhága szívében. Saját márkámat 1981-ben hoztam létre.

UPTOSTYLE 3

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembesültél az évek során és hogy sikerült felülkerekedned rajta?

A legnagyobb kihívás számomra maga az ipari divat rendszere, ami manapság már nem nagyon számít, nincs értelme vele foglalkozni! Ez egy olyan harc, amivel nagyon sok márka még most is küzd! A folyton változó trendek és évszakok nagyon megnehezítik azt, hogy csak egy dologra koncentrálj és azt finomítsd. Nem hiszek a divat: ,,használd, aztán dobd el” mentalitásában és abban, hogy aktuálisan meghatározzuk milyen színek divatosak, mi a trendi. Mindezek nem határozzák meg, hogy mi számít divatosnak! Én úgy gondolom, hogy a személyiség határozza meg a divatot! A ruhaipar divat-diktatúrája nagyon érdektelen számomra. Pontosan emiatt igyekszem elkerülni, hogy évszakok és trendek alapján dolgozzam! Inkább olyan darabokra koncentrálok, amik klasszikusak és időtállóak, dinamikus ütemben, de lassabban fejlesztem ki az új kollekciókat!

Hogyan jellemeznéd a márkád és a jövőre nézve mik a terveid?

A forma és a funkció közti kapcsolat, ami engem nagyon érdekel. Manapság is kevés emberrel dolgozom, akik szabásminta alapján, kis tételben tervezik, testre szabják, varrják az általam megálmodott ruhákat a koppenhágai műtermemben. Főként természetes anyagokkal dolgozom, ilyen a gyapjú, pamut, selyem és a len, hiszen ezek egyszerű anyagok, mégis a legszebbek és főként hosszú évekig az ember társai maradnak!

2012-ben útjára indítottam a Jan Machenhauer ing kollekciót. Az alakra szabott, kézzel készített darabok új szintre emelték a szimpla felsőkről alkotott elképzeléseinket!

Ezek az ingek mind klasszikusak, finom részletek és gondosan kiválasztott anyagok jellemzik őket. Szabásuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a viselőjére. Remélem, hogy aki ezeket az ingeket viseli kényelmesen fogja érezni és természetesen, fesztelenül képes majd járni bennük a mindennapokban!

UPTOSTYLE 4
UPTOSTYLE 5
UPTOSTYLE 6
UPTOSTYLE 7

Példaképed, mentorod volt az eddigi pályád során?

Egy bizonyos személyt nem tudnék mondani, de mindig a “mindennapi nő” ihletett, elvégre olyan ruhákat tervezek, melyek a mindennapi életben megállják a helyüket. Olyan ruhákat tervezek, melyek a mindennapi életben megállják a helyüket.

Mi az az üzenet, amit az általad tervezett ruhákkal közvetíteni szeretnél?

Olyan ruhákat készítek, amelyeknek tartósnak kell lenniük, értékállónak, amik a viselés által csak még szebbé válnak! Az általam megálmodott darabok nem úgy készülnek, mint a fast fashion ruhák, amik elavulnak egy idő után és gyorsan cserélődnek az üzletek kirakataiban. A minőséget szeretném továbbadni, és olyan ruhákat készíteni, amik hosszú évekig a társaink maradnak.

Nagyon köszönöm, hogy időt szántál ránk, ha még egy utolsó divattal kapcsolatos jótanácsod adna mi lenne az?

Válaszd a minőséget a mennyiség helyett, az értékállót, a hosszútávút!

Reméljük számodra is érdekes és inspiráló volt megismerni a dán tervezőt, Jan Machenhauert! Az alábbi oldalon bővebben istájékozódhatsz kollekciójáról:www.janmachenhauer.com

Fotó: Laurynas Aravicius

UPTOSTYLE 8
UPTOSTYLE 9
UPTOSTYLE 10