Japandi-A dán design és a japán stílus találkozása

Mi lehet letisztultabb és harmonikusabb a skandináv designnál? A japán stílus a harmóniára, természetességre fekteti a hangsúlyt. A higgye életstílussal összefonódó minimalista dán design és az elegáns, természetközeli japán stílusú lakberendezés tökéletes fúziója a Japandi.

Minimalizmus-elegancia

A két stílus legesztétikusabb gondolatait ötvözi a Japandi. Jellemző, hogy letisztult, minimalista, elegáns, de mindeközben a lakások összképe végtelenül hangulatos, otthonos és jól hozza a hygge érzést.

Mint a dán tervezésnél is a japandi is különös figyelmet fordít a fényre. Nagy ablakok, világos terek, gyertyák, különleges csillárok és lámpák. Mellőzi a fölösleges dolgokat. A tárgyak funkcionálisak, az elrendezésük pedig átgondolt, megtervezett. Az asztalokon, legyen az egy ebédlő vagy egy dohányzó asztal, esetleg éjjeli szekrény, csak egy-két dolog kap helyet, nincs zsúfoltság. Az asztalokon többnyire könyv, vagy, növény helyezkedik el.

UPTOSTYLE 1
UPTOSTYLE 2

Természetesség, harmónia

A növények is fontos szerepet játszanak az összkép kialakításában. A természetközeliség a szobanövényeken túl megjelenik abban is, hogy a berendezési tárgyak javarészt természetes anyagokból készülnek. Különösen kedvelt a fa, kerámia, illetve az egyedi kézzel készült termékek. Különleges anyagtársítások figyelhetők meg, különösen a bútorok terén, ahol a fa és a fém találkozása meglehetősen gyakorinak mondható, a végeredmény pedig maga az elegancia.

Színvilágát tekintve a Japandi stílus monokróm, kedvelt a fekete fehér, de a pasztellszínek sem szorulnak háttérbe. leginkább a púderrózsaszín és a szürke meleg árnyalatainak társítása a legotthonosabb. A nappalik fő dísze lehet például egy különleges, modern csillár. A Japandiba általában 1-1 olyan tárgy jelenik meg, ami a modern művészetet idézi. Legyen az csillár, érdekes váza, gyertyatartó. Ha megtetszett a stílus, könnyedén áttervezheted a lakásod egy központi helyét, ha a következő szempontokat figyelembe veszed.

Szerezz be egy szobanövényt!

A divat körforgásában élünk. Nem kivételek ez alól a szobanövények sem. Az igazán kedvelt, mintákon, divatlapokon is visszaköszönő Filodendronnal valójában már mindannyian találkozhattunk nagyszüleink nappalijában, idős rokonaink otthonában. Most pedig a hangulatos, modern otthonod részeként is megállja a helyét. Amennyiben egy nem túl nagy igényű viszont annál szebb növényt szeretnénk, jó választás lehet az anyósnyelv (szobai szanszeivéria) ami kiváló oxigéntermelő, vagy a bambusz. Az utóbbi azon kívül, hogy érdekes, mint színeit, mint formáját tekintve, sokféle méretben, illetve formában megtalálható, egzotikus fűféle.  Ha asztalod díszének választod a növényt, és a hasznosság fontos szempont számodra az Aloevera egy szuper választás. Amellett, hogy esztétikai élményt nyújt, egyes fajtáinak levelei bőrápolószerként, kozmetikai célra is felhasználhatóak.

UPTOSTYLE 3
UPTOSTYLE 4

Fények, hangulat

A gyertya fénye a dán lakás designhoz szorosan kapcsolódik, hiszen hozzátartozik a higgye életérzéshez a lángok meleg fénye.Ugyan kandalló építésre nem mindenhol van lehetőség, egy jól megválasztott gyertyatartó remek hangulatot kölcsönöz és melegséget visz a helyiségbe.Válassz olyat, amit egy vékony fémkeret szegélyez, legyen modern, egyszerű és letisztult. És figyeljük rá, hogy ne legyen zsúfolt az, ahova helyezzük. Bár az egyszerűség, letisztultság a fő irány, egy díszesebb, kirívóbb csillár még egy minimalista otthonban is méltó dísz lehet. Főleg, ha rendelkezésünkre áll nagyobb belmagasság vagy egy üres tér. A hangulatos világítás egy otthonból sem hiányozhat. Összességében minimalizáljuk a tárgyak számát, szelektáljunk az alapján mi szükséges és mi fölösleges, engedjük be a lehető legtöbb fényt, helyezzünk el egy növényt. A sok fehér szín mellé válasszunk még egy domináns árnyalatot, ez lehet halvány púderszín vagy egy mély, meghatározó, sötétebb árnyalat. De mindig tartsuk szem előtt, hogy melegséget vigyen az otthonunkba, ne legyen túl hivalkodó. Gyertyák, puha takarók, és már élvezhetjük is a Japandi által otthonunkban létrejött kényelmet, nyugalmat és letisztult látványt.

Képek forrása: Pinterest

Ez a stílus kifejezetten olyanoknak kedvez, akik kedvelik a jól megtervezett enteriőrt, funkcionalizmust, minimalizmust és a letisztult elegáns látványt, de szeretnek otthonos, kényelmes környezetben kikapcsolódni. A Japandi nagy hangsúlyt fektet arra, hogy igazán otthon érezhessük magunkat, hiszen fontos, hogy ne csak egy lakásban éljünk, hanem otthonunknak tekinthessük azt.Reméljük ez a betekintő egy kis áttekintést biztosított ennek a stílusnak az elsajátításához a saját otthonodban is.